p archiv zprav

archiv zprav

Friday, September 09, 2005

Vyznavači technohudby se začali sjíždět na soukromý pozemek u Želíz na Mělnicku. Až do neděle by se tu měla konat další taneční party. Na místě je sto až dvě stě lidí. Zatím tu panuje klid. "Zaznamenal jsem v obci větší pohyb aut," řekl ČTK starosta Tomáš Bastl.Každých deset minut kolem projede policejní vůz. Na místě je i pětice dobrovolných mělnických hasičů, kteří se budou na akci střídat.

Akci, proti které marně protestovaly okolní obce, schválila s několika podmínkami správa Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko.

Technaři připravovali hudební produkci na místě již od čtvrtka. Party by měla skončit v neděli, poté chystají organizátoři úklid louky. Pozemek v části obce zvané Malý Hubenov mají organizátoři pronajatý od 8. do 12. září.
Obyvatelé Želíz i okolních obcí opakovaně upozorňovali na problémy, které zažili při podobných akcích v minulých letech. Nejvíc jim vadil hluk, ale i potulování návštěvníků akce po okolních pozemcích. Obce samy ovšem nemají šanci prosadit její zákaz.
Také policie akci jen monitoruje a stejně jako organizátoři má zájem na jejím klidném průběhu.
Správa Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko s akcí souhlasila za podmínek, že se jí zúčastní maximálně šest set lidí, na vyznačené ploše může parkovat nejvíce sedmdesát aut a účastníci mohou postavit nejvýše 100 stanů a jedno ohniště.
K souhlasu správy přispěl fakt, že se má technoparty konat mimo les a navíc zde koncem léta již nehnízdí vzácní ptáci a nejsou mláďata jiných zvířat. Podle vedení správy nebyl důvod, proč akci zakázat. Souhlasilo i ministerstvo životního prostředí.