p archiv zprav: Hurikán Katrina

archiv zprav

Monday, August 29, 2005

Hurikán Katrina

Hurikán Katrina odtrhnul část střechy sportovního komplexu Superdome, který slouží jako největší útočiště pro tisíce obyvatel New Orleans. Silný vítr odloupl pláty kovu a ve střeše jsou dvě díry viditelné z podlahy rozlehlé arény.

NEW ORLEANS - Katrina dospěl v pondělí kolem poledne SELČ na pobřeží Louisiany v oblasti Grand Isle asi šedesát kilometrů jižně od New Orleansu. Na metropoli udeřil kolem 15. hodiny.

Kape do stadiónu

"Superdome není v nebezpečném stavu," oznámila guvernérka Kathleen Blancová. Generální manažer budovy Glenn Menard uvedl, že zatím neví, jak vážný problém je. "Neexistuje způsob, jak by se mohl někdo podívat nahoru a zjistit to," řekl.

Dovnitř začala kapat voda a lidé se přesunuli ze sedadel, která jsou pod dírami ve střeše. Stadión s ocelovou konstrukcí je schopný pojmout 77 tisíc diváků. Nyní se v něm ukrývá několik tisíc obyvatel New Orleans. Aréna jim poskytuje alespoň sociální zařízení a je tu k dispozici jídlo darované charitou.

Úder v New Orleans

Katrina New Orleans zasáhl kolem 15. hodiny SELČ. S odvoláním na americké Národní centrum pro hurikány (NHC) se sídlem na Floridě to uvedla agentura AFP. Zeslábl z pátého, nejvyššího na čtvrtý stupeň. Pohybuje se rychlostí 24 kilometrů za hodinu.

Prvně se pevniny dotkl přibližně ve 12:00 SELČ, uvedl pracovník NHC Martin Nelson