p archiv zprav: Růst cen se má zastavit

archiv zprav

Wednesday, September 07, 2005

Růst cen se má zastavit

"V nejbližší době lze očekávat zastavení růstu cen. Všechny faktory, které způsobily zdražení, už jsou známy a započítány v cenách. Během několika týdnů by tak mohla cena benzínu mírně klesnout," prohlásil Pírko s tím, že blíže předpovídat vývoj cen je nyní obtížné, protože výkyvy v cenách ropných produktů dosahují až deseti procent denně.

"V okamžiku, kdy se na trh vrátí dočasně vypnuté rafinérské kapacity v USA a obnoví se dodávky ropných produktů z těchto kapacit, je pravděpodobné, že ceny benzínu půjdou dolů. Nedá se však říci, zda se vrátí zpět až na původní úroveň," řekl Právu analytik Patria Online David Marek.

Podle Pírka současné ceny benzínu odpovídají situaci na trhu. Při současné hodnotě benzínu na rotterdamské burze činí podle něho cena litru Naturalu 95 asi 14 korun. Spotřební daň je 11,85 na litr a s daní z přidané hodnoty vyskočí na 30,50 až 30,70 Kč. Zbytek jsou marže za dopravu benzínu do ČR, jeho skladování a distribuce, což podle Pírka přijde na 2 až tři koruny za litr a další až tři koruny činí marže prodejců u čerpacích stanic.

"Na současném cenovém růstu si nemastí kapsy prodejci u pump, ale producenti benzínu," uvedl Pírko.