p archiv zprav: Vysoké ceny pohonných hmot

archiv zprav

Tuesday, September 06, 2005

Vysoké ceny pohonných hmot

Vysoké ceny pohonných hmot zdraží nejen jízdné v autobusech a dopravě, ale promítnou se i do cen spotřebního zboží. Ekonomové očekávají, že se zvýší inflace a může dojít i k mírnému snížení tempa růstu ekonomiky. Výraznější dopady na růst české ekonomiky podle analytiků tlumí silný kurs koruny vůči dolaru.
ČESKÁ REPUBLIKA - "Za rychlým růstem cen pohonných hmot stojí především rekordně drahá ropa. Ta od začátku roku podražila skoro o dvě třetiny," uvedl analytik Volksbank Vladimír Pikora. Severomořská ropa Brent se včera obchodovala za zhruba 65 dolarů za barel (159 litrů). "Za to, že nevzrostly ceny benzínu i u nás také o dvě třetiny, vděčíme kursu koruny k dolaru, který v průběhu posledního roku posiluje, a ceny ropy tak pro české řidiče tlumí," dodal Pikora.
Benzín u některých čerpacích stanic v České republice včera podražil až k hranici 35 korun. Za 34,90 se litr nejprodávanějšího Naturalu 95 prodával u pumpy Shell na dálnici D 1 asi devadesát kilometrů od Brna. Za 34,50 Kč se Natural prodával u čerpací stanice stejné značky na Kladně. Společnost Čepro, která v ČR provozuje zhruba 180 čerpacích stanic EuroOil, od pátku zdražila benzín v průměru o dvě koruny a naftu o 40 haléřů.