p archiv zprav: tsunami

archiv zprav

Monday, April 02, 2007

tsunami

Nejméně dvacet mrtvých si podle posledních údajů z úterý vyžádalo zemětřesení a vlna tsunami, které v noci na pondělí zasáhly Šalomounovy ostrovy. Počet obětí však nemusí být konečný, řada lidí zůstává nezvěstných. Zničeno bylo 900 domů, třináct vesnic živel smetl ze zemského povrchu. Na 5000 lidí zůstalo bez střechy nad hlavou nebo bylo jinak vážně postiženo.
V zemi byl v pondělí večer vyhlášen mimořádný stav. "V oblasti je mnoho malých ostrovů a prostě nevíme, kolik osob kde pobývá," vysvětlil policejní mluvčí Mick Spinks pomalé upřesňování obětí. Svědci viděli, jak někteří lide plavali v moři, bylo obtížné se k nim dostat.

Západní pobřeží Šalamounových ostrovů zasáhla v pondělní vlna tsunami, kterou vzdulo podmořské zemětřesení o síle osmi stupňů Richterovy škály. [celá zpráva] "V některých vesnicích byla vlna až deset metrů vysoká. Byly doslova spláchnuty," řekl mluvčí vlády Alfred Maesulia. Nejvíce postiženo bylo město Gizo, kde zemřelo 12 lidí. Dva tisíce lidí v něm přišly o střechu nad hlavou.