p archiv zprav: Muzejní noci

archiv zprav

Sunday, June 15, 2008

Muzejní noci

Tisíce obyvatel a návštěvníků Prahy se v sobotu večer vydaly na obchůzku kulturních institucí. Zdarma nebo za symbolické vstupné se jim v rámci Muzejní noci v 19:00 otevřely dveře 51 muzeí, galerií a dalších kulturních institucí. Po hlavním městě je rovněž zdarma vozí devět autobusových linek, které propojují mnoho výstavních míst. Provoz metra a lanové dráhy je prodloužen. Přes den lidé obdivovali hlavně letadla v
Netradiční otvírací doba má přilákat zejména návštěvníky, kteří se běžně do muzeí nevypraví. Řada výstavních míst pro ně proto připravila speciální programy, například komentované prohlídky, koncerty a ukázky kuriozit a unikátů.

Na centrálním přestupním místě na náměstí Jana Palacha se už před 19:00 srocovaly na jednotlivých stanovištích stovky lidí. Někteří starší lidé byli trochu zmateni rozmístěním autobusových zastávek a jízdními řády. Fronty se kolem 19:00 netvořily před Národní galerií, venku postávalo jen několik lidí. Příjemná atmosféra vládla v Zemědělském muzeu, které kromě stálé expozice nabídlo výstavu o bramborách a ochutnávku bramborových jídel. Lidé trávili chvíle na farmě muzea ve dvoře, kde zaměstnanci chovají ovce, králíky a slepice. Opékali tam buřty a sledovali fotbal.