p archiv zprav: Vládu má představit už tento čtvrtek

archiv zprav

Monday, December 18, 2006

Vládu má představit už tento čtvrtek

Jmenný seznam ministrů své druhé vlády chce mít hotový premiér Mirek Topolánek do čtvrtka a o důvěru Sněmovny pro svůj nový tým se plánuje ucházet v polovině ledna.
Premiér to uvedl ve včerejší debatě předsedů pěti sněmovních stran v České televizi. Jeho vláda má být složena ze zástupců tří stran: ODS, lidovců a zelených. Vedení obou menších stran jednání o trojkoalici v sobotu odsouhlasila.
Podle premiéra je to „poslední šance pro reformní vládu, pak už to vždycky budou jenom vlády překlenovací, které by měly vést k volbám“. Řekl, že vláda bude prosazovat balík reforem, a v případě, že ve Sněmovně neprojdou, skončí.
Šéf lidovců Jiří Čunek to řekl ještě ostřeji - chce každý reformní zákon spojit s otázkou důvěry, což by při neschválení znamenalo pád vlády automaticky. Žádá tento mechanismus přesně zakotvit v koaliční smlouvě.
I podle předsedy zelených Martina Bursíka by to byl výraz společné poctivosti, neboť by nemělo smysl, aby tu byla vláda, která sice možná dostane důvěru, ale ve Sněmovně by nemohla nic prosadit. Topolánek je trochu jiného názoru. Podle něho to „nebude tak, že při prvním zákonu hned podáme demisi“.