p archiv zprav: Vláda

archiv zprav

Monday, August 28, 2006

Vláda

Vládu představí Klausovi v pátek * Paroubek: vážná jednání přijdou až v říjnu

Designovaný premiér a šéf ODS Mirek Topolánek chce, aby předčasné volby byly v dubnu až červnu příštího roku.
Proto sestavuje svou překlenovací vládu, kterou je připraven v pátek představit prezidentu Václavu Klausovi. Podporu pro ni i pro zkrácení volebního období chce tento týden hledat u všech parlamentních stran s výjimkou komunistů.
„Poslední možnost, jak sestavit vůbec nějakou vládu, která bude bez komunistů, je právě přechod k předčasným volbám,“ uvedl Topolánek včera v České televizi a dodal: „Představím takovou vládu, která bude mít základní cíle - bez komunistů, překlenovací charakter a přivede zemi k předčasným volbám v příštím roce.“
Vše ale nasvědčuje tomu, že získání většiny jak pro důvěru vládě, tak pro předčasné volby bude velmi složité. Dosluhující premiér a šéf soc. dem. Jiří Paroubek včera vzkázal ze Slovenska Topolánkovi, že o podobě nové české vlády se bude „vážným způsobem“ jednat asi až po říjnových komunálních a senátních volbách.
„Abych byl upřímný, do voleb, které u nás budou 20. a 21. října, nevidím jinou možnost než připustit existenci, pokud pan Topolánek bude mít odvahu, menšinové vlády ODS. S tím, že jsem řekl, že takovou vládu nemůžeme podpořit. Vážným způsobem se podle mě bude jednat až po volbách,“ oznámil Paroubek.
Nevyloučil ani obnovení jednání o možné spolupráci ČSSD a lidovců, které v pátek lidovci ukončili.