p archiv zprav: banky

archiv zprav

Sunday, May 14, 2006

banky

Výdělky ústavů v ČR mizí v kapsách zahraničních vlastníků

Zisky největších bank v Česku se rok od roku zvyšují. Poplatky, které citelně znehodnocují nízkoúročené vklady na běžných účtech, ale loni neklesly. Naopak, za některé služby si bankéři nechávají zaplatit víc než před rokem. Navíc proti loňsku o něco zdražily hypotéky či hojně využívané kontokorenty.
Většina bankovních poplatků nedoznala za poslední rok žádných změn. Například Česká spořitelna si dál účtuje na českém trhu běžnou cenu 6 Kč za výběr z vlastního bankomatu. Mateřská Erste Bank v Rakousku přitom nechce za tuto službu nic. Komerční banka zdražila proti loňskému únoru u běžného účtu výběr hotovosti u přepážky z 50 na 60 korun a jednorázový příkaz u přepážky z 10 na 20 Kč. ČSOB zase zvedla poplatek za vedení osobního účtu z 30 na 50 Kč.
Vysoké poplatky přetrvávají ale i u ostatních domácích bank. Všechny bez výjimky se nyní snaží klienty nalákat na přímé bankovnictví (komunikace člověka s bankou prostřednictvím internetu či mobilního telefonu), což je pro zákazníka pohodlnější než stále chodit na pobočku a současně to bance významně šetří náklady.