p archiv zprav: Nomura

archiv zprav

Saturday, March 18, 2006

Nomura

Tři roky poté, co český stát zaplatil americké CME desetimiliardové odškodné v kauze televize Nova, hrozí mu blamáž daleko větších rozměrů. Česko v ostře sledované londýnské arbitráži včera neodvolatelně prohrálo spor s japonskou investiční bankou Nomura.
Ta požaduje po ČR za zmařenou investici do bývalé Investiční a poštovní banky (IPB) 40 miliard korun. Výši částky, kterou bude muset ČR zaplatit, určí arbitři v druhém kole. Právu to včera sdělil mluvčí Nomury Jiří Hrabovský. Nomura, respektive její nizozemská společnost Saluka Investments B. V., vlastnila v IPB 46,2 procenta akcií. Další akcie banky byly pod kontrolou samotné IPB.
Mezinárodní arbitrážní tribunál rozhodl, že Česko porušilo vzájemnou dohodu o podpoře a ochraně investic mezi ČR a Nizozemskem tím, že očistilo ostatní tři velké české banky, zatímco IPB žádnou finanční injekci nedostala. Tím byla na trhu proti konkurenci státem znevýhodněna. "Arbitrážní tribunál rozhodl, že výše uvedeným jednáním ČR porušila svou povinnost nakládat se zahraničními investory spravedlivě a rovnoprávně," uvedl Hrabovský. Dokdy by měli arbitři na základě znaleckých posudků stanovit výši odškodného, nebylo podle něj zatím rozhodnuto.