p archiv zprav: sjezd ČSSD

archiv zprav

Monday, December 12, 2005

sjezd ČSSD

Mimořádný jednodenní sjezd ČSSD, který má zvolit premiéra a celostátního lídra ČSSD Jiřího Paroubka předsedou strany, se uskuteční 10. nebo 13. května 2006 v Praze. Potvrdila se tak informace sobotního Práva. Jednoznačně o svolání sjezdu těsně před sněmovními volbami rozhodl v sobotu ústřední výkonný výbor ČSSD, když se při hlasování jen několik delegátů zdrželo.
Paroubek podle svých slov nepochybuje, že volební výsledek ČSSD překročí 30 procent. Pokud by se to zdařilo, s největší pravděpodobností by se tak zhatily vyhlídky ODS na dominanci v příští vládě.
Paroubek zatím nemá protikandidáta. Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka totiž uvedl, že na křeslo šéfa nepomýšlí. "Myslím si, že předsedou strany by měl být někdo, kdo je přeci jen zkušenější a starší," uvedl Sobotka, který se Paroubka chystá osobně navrhnout.
Sobotka je od března prvním místopředsedou a jím by také v květnu zůstal. Od zářijové rezignace Stanislava Grosse je statutárním předsedou. "Sjednotíme funkci předsedy strany s funkcí volebního lídra," řekl k tomu premiér. Soupeř by přitom Paroubkovi nevadil. "Když bude mít odvahu, určitě se najde," poznamenal.