p archiv zprav: Hehtolitry benzinu a nafty zasvinili zem

archiv zprav

Wednesday, June 08, 2005

Hehtolitry benzinu a nafty zasvinili zem

Pár kilometrů za Poděbrady u obce Okřínek na Nymbursku se převrátila cisterna s návěsem vezoucí pohonné hmoty. K explozi zřejmě nedošlo jen díky dešti. Do jílovité půdy ale unikly stovky tisíce litrů benzinu a nafty. Rozsah škod, které se budou likvidovat zřejmě ještě týdny, si zatím nikdo netroufá odhadnout.
"Uniklo přes 11 tisíc litrů pohonných hmot v poměru dvě třetiny benzinu a třetina nafty. Podzemní voda je zasažena do hloubky dvou metrů," uvedla včera odpoledne Zdena Vaňková, inspektorka České inspekce životního prostředí v Hradci Králové. Lidé v okolních obcích se ale o kvalitu vody ve studních obávat nemusejí, stejně jako o dva kilometry vzdálené vrty minerální vody Poděbradka.
"Specializovaná firma vodu odčerpala, další sanační práce na místě havárie pokračují," řekl poděbradský starosta Jozef Ďurčanský. K nehodě došlo ve čtvrt na jedenáct dopoledne. Šofér cisterny vyjel za levotočivou zatáčkou vpravo do příkopu a otočil se přes střechu. Pravděpodobnou příčinou havárie je nezvládnutí vozidla. Řidič skončil s lehkým zraněním v nymburské nemocnici.